Thimm dołącza do Science Based Targets initiative

Northeim (Niemcy), 18.10.2023

Thimm dołącza do Science Based Targets initiative i wzmacnia swój wkład w ochronę klimatu

Northeim, 18.10.2023 Producent opakowań i ekspozytorów Thimm podpisał List Science Based Targets initiative (SBTi) i tym samym zobowiązał się do realizacji ambitnych celów klimatycznych. Dołączając do tej inicjatywy, Thimm wzmacnia swój wkład w ochronę klimatu i podkreśla zaangażowanie firmy w zrównoważony biznes.

Kornelius Thimm, dyrektor generalny Thimm, podkreśla znaczenie tej decyzji: "Jako odpowiedzialna firma rodzinna mamy jasne stanowisko: chcemy wnieść swój wkład w ochronę klimatu i wziąć odpowiedzialność za nasze środowisko. Dlatego z przyjemnością ogłaszamy, że Thimm oficjalnie dołączył do SBTi!".

SBTi jest wynikiem współpracy pomiędzy CDP, United Nations Global Compact, World Resources Institute (WRI) i World Wide Fund for Nature (WWF). Inicjatywa oferuje firmom opartą na nauce metodologię ustalania własnych celów klimatycznych. Cele te pokazują firmom, o ile i jak szybko muszą zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, aby zminimalizować wpływ zmian klimatycznych.

Dołączając do programu, Thimm należy do międzynarodowej społeczności firm zaangażowanych w ochronę klimatu. "Kolejnym krokiem dla nas jest zdefiniowanie konkretnych celów klimatycznych dla naszej firmy, które następnie zostaną zatwierdzone przez SBTi", wyjaśnia Kornelius Thimm. "Dla naszych klientów nasze członkostwo oznacza, że opracowujemy kompleksowe cele i środki, które zmniejszają emisje w całym naszym łańcuchu wartości. To wyróżnia nas jako odpowiedzialnego partnera".

O Thimm

Thimm jest czołowym dostawcą rozwiązań w zakresie opakowań i dystrybucji dóbr konsumpcyjnych. Zrównoważone portfolio rozwiązań obejmuje opakowania transportowe i handlowe z tektury falistej, wysokiej jakości stojaki handlowe (ekspozytory) oraz produkty drukarskie do dalszego przetwarzania przemysłowego. Innowacyjne, proste i zrównoważone rozwiązania Thimm pomagają klientom wyróżnić się wśród konkurencji na rynku i zindywidualizować ofertę. W tym celu to rodzinne przedsiębiorstwo w ramach swojej strategii „Thimm 2030” przewiduje przyszłe wyzwania ekonomiczne, ekologiczne i społeczne i szuka odpowiednich środków zaradczych. Dewizą firmy Thimm jest oferowanie klientom zawsze najprostszego i najlepszego rozwiązania. To silne ukierunkowanie na klienta jest siłą napędową innowacyjności i pionierskiego ducha firmy. W tym celu Thimm konsekwentnie inwestuje w rozszerzenie swojej obecności na rynku oraz w przyszłościowe technologie dla kolejnego pokolenia. Założone w 1949 roku przedsiębiorstwo rodzinne zatrudnia obecnie około 2500 pracowników w 13 zakładach w Niemczech, Francji, Polsce, Rumunii i Czechach, a jego roczny obrót w 2022 roku wyniósł około 723 mln euro.

Materiały prasowe

PDF do pobrania
JPG 300dpi 3.99 MB
JPG 72dpi 255.05 KB

Czy masz jakieś pytania dotyczące tej informacji prasowej?

Denise Hoffmann

Referentka ds. komunikacji