Pełna koncentracja na rynku dóbr konsumpcyjnych

Northeim, 24 maja 2022

Pełna koncentracja na rynku dóbr konsumpcyjnych: producent opakowań Thimm sprzedaje dział artykułów przemysłowych japońskiej grupie Rengo

Northeim, 24.05.2022 - Grupa Thimm, z siedzibą w Northeim w Dolnej Saksonii, w najbliższych latach konsekwentnie ukierunkowuje swoje rodzinne przedsiębiorstwo na branżę artykułów konsumpcyjnych. W tym celu firma Thimm planuje – jak niedawno informowano – zainwestować w ciągu najbliższych pięciu lat 400 mln euro w automatyzację, cyfryzację, modernizację i rozbudowę wszystkich zakładów. „Nasi klienci zasługują na najlepsze rozwiązania”, wyjaśnia Mathias Schliep, prezes zarządu Grupy Thimm. „Planowane inwestycje oraz nasze doświadczenie w sektorze artykułów konsumpcyjnych sprawią, że w przyszłości nadal będziemy wiodącym dostawcą rozwiązań w zakresie pakowania i dystrybucji artykułów”.

W ramach długoterminowego rozwoju strategicznego firma sprzedaje Thimm Packaging Systems, swój dział artykułów przemysłowych, aktywnej na całym świecie japońskiej grupie Rengo. Posiadając ponad 100 oddziałów w Ameryce Północnej, Europie i Azji, Rengo jest największym dostawcą opakowań w Japonii. W Niemczech do sieci Rengo należy firma Tricor Packaging & Logistics AG z siedzibą w Bad Wörrishofen. Tricor jest wieloletnim partnerem firmy Thimm. W kolejnej fazie wzrostu w sektorze artykułów przemysłowych wymagania rynkowe uległy gwałtownej zmianie, zwłaszcza w sektorze motoryzacyjnym. Aby móc dalej rozwijać się w tej dziedzinie, konieczna jest globalna organizacja produkcji i dystrybucji. „Jeśli chodzi o światową ekspansję Thimm Packaging Systems, to najlepsze perspektywy dla firmy i jej pracowników widzimy we współpracy z firmą Tricor, specjalizującą się w produkcji artykułów przemysłowych. To idealne połączenie” – twierdzi Mathias Schliep. Thimm i Tricor są partnerami od wielu lat.

Strony uzgodniły, że nie ujawnią ceny sprzedaży. Przejęcie nastąpi po uzyskaniu zgody Federalnego Urzędu Antymonopolowego, co ma nastąpić w ciągu najbliższych kilku tygodni. Dawny dział artykułów przemysłowych grupy Thimm należał do firmy rodzinnej od 1993 i w ubiegłym roku osiągnął sprzedaż w wysokości 187 mln euro (27%). Firma Thimm Packaging Systems zatrudnia 1075 osób w ośmiu zakładach w Niemczech (7) i Czechach (1).

Mathias Schliep: „Sprzedaż zapewnia nam dodatkowe fundusze, które pozwolą na opracowanie nowej, niezależnej strategii finansowania ambitnego rozwoju działalności w zakresie artykułów konsumpcyjnych. Planujemy podwoić nasze obroty do 2030”. Oprócz innowacji i zrównoważonego rozwoju, Thimm, jako niezależna firma rodzinna, stale obserwuje rozwój sytuacji na rynku: coraz ważniejsza staje się produkcja zrównoważonych rozwiązań opakowaniowych dla gospodarki o obiegu zamkniętym. W wyniku ponadprzeciętnego rozwoju handlu elektronicznego i produktów szybkozbywalnych (FMCG) rośnie również zapotrzebowanie przedsiębiorców na moce produkcyjne i magazynowe. Aby to osiągnąć, firma Thimm zamierza znacznie rozbudować swoje zakłady, zmodernizować park maszynowy i przygotować się na przyszłość dzięki konsekwentnej cyfryzacji i automatyzacji. Dotyczy to wszystkich placówek Grupy Thimm. Znacznie zwiększone zostaną również możliwości druku cyfrowego. W centrum uwagi znajduje się zrównoważona podstawowa kompetencja firmy Thimm, jaką jest tektura falista, oraz siła innowacji w opracowywaniu nowych rozwiązań. Mathias Schliep podsumowuje: „Wszystko to razem stanowi odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na zrównoważone rozwiązania opakowaniowe i wspiera naszą strategię odpowiedzialnego wykorzystywania zasobów w cyklach produkcyjnych”.

O Thimm
Grupa Thimm jest czołowym dostawcą rozwiązań w zakresie opakowań i dystrybucji artykułów. Portfolio rozwiązań obejmuje opakowania transportowe i handlowe z tektury falistej, wysokiej jakości stojaki handlowe (ekspozytory), systemy opakowaniowe z różnych kompozytów materiałowych oraz produkty drukarskie do dalszego przetwarzania przemysłowego. Ekologiczne i innowacyjne rozwiązania Thimm pomagają klientom wyróżnić się wśród konkurencji na rynku i zindywidualizować ofertę. To rodzinne przedsiębiorstwo w ramach swojej Wizji Zrównoważonego Rozwoju 2030 przewiduje wyzwania ekonomiczne, ekologiczne i społeczne i szuka odpowiednich środków zaradczych. Dewizą Grupy Thimm jest oferowanie klientom zawsze najlepszego rozwiązania. To silne ukierunkowanie na klienta jest siłą napędową innowacyjności i pionierskiego ducha firmy. W tym celu Thimm konsekwentnie inwestuje w rozszerzenie swojej obecności na rynku oraz w przyszłościowe technologie. Założone w 1949 roku rodzinne przedsiębiorstwo zatrudnia obecnie ponad 3600 pracowników w 21 zakładach w Niemczech, Francji, Polsce, Rumunii i Czechach, a jego roczny obrót w 2021 roku wyniósł około 698 mln euro.

Materiały prasowe

PDF do pobrania

Mają Państwo pytania lub potrzebują więcej informacji?

Daniel Drozd

Dyrektor Generalny